Pentru o incarcare mai rapida a imaginilor in site-uri si pentru a avea un scor cat mai bun in Google Pagespeed avem nevoie sa optimizam imaginile site-ului pe care il detinem.

Pentru optimizarea cat mai rapida a imaginilor deja incarcate pe server ne putem folosi de utilitarele jpegoptim si OptiPNG direct din terminal.

Deoarece niciunul din aceste utilitare nu functioneaza in mod recursiv apelam la un artificiu prin cautarea folosind comanda find a tuturor fisierelor de tipul dorit de optimizat in fisiere si executia comenzii de optimizare direct.

Cum folosim jpegoptim recursiv

jpegoptim este un soft pentru Linux care face exact ce sugereaza numele: optimizeaza imaginile de tip jpeg. Acest programel este unul din cele doua programe recomandate pentru optimizarea in Google Pagespeed.
Comanda este urmatoarea:
find -type f -name "*.jpg" -exec jpegoptim --max=90 --strip-all {} \;

In functie de numarul de fisiere din director comanda va fi executata pentru un timp lung. Probabil vei fi surprins cat de mult poate sa reduca dimensiunea unor imagini ( pana la 40%)

Cum folosim OptiPNG recursiv

OptiPNG este un utilitar de optimizare a imaginilor care recomprima fisierele in fisiere de dimensiuni mai mici fara pierdere de informatii. Acest program converteste alte formate precum BMP, GIF, PNM si TIFF in PNG-uri optimizate, si executa verificari de integritate si corectii PNG.
Singurul dezavantaj al acestui software este ca salveaza imagini optimizate numai in format PNG, folosind acelasi nume de fisier. Aceasta inseamna ca trebuie sa inlocuiti toate referintele la fisierele gif cu cele png.
Un alt dezavantaj este ca, uneori, fisierele gif mici sunt de fapt mai mici decat png-urile optimizate, deci depinde de voi ce fisiere veti inlocui.
Comanda de optimizare pentru fisiere png este urmatoarea:
find -type f -name "*.png" -exec optipng -o2 -strip all {} \;
Pentru optimizarea si conversia fisierelor gif in png comanda este urmatoarea:
find -type f -name "*.gif" -exec optipng {} \;

Poti folosi parametrul -o(1-7) inainte de acolade, dar nu exista mare diferenta intre valoare initiala -o2 si -o7 ( decat un proces mai intens ).